Blogs

Genieten van Nationaal Park de Weerribben

  • Vereniging
  • 7 minuten (1410 woorden)

Blokzijl - zondag 24 april 2022

Traditioneel vangt het nieuwe Tour Culinair seizoen aan met de Voorjaarsklassieker, deze editie was Blokzijl de start- en finishplaats.

Blokzijl, gelegen in de Kop van Overijssel, bleek een prachtige uitvalsbasis te zijn voor een mooie tourtocht. We waren de hele dag te gast bij Tourvriend Alko Tolner, die hier al menig jaar zijn bedrijf Prins Mauritshuis runt. Prachtig gelegen direct aan de historische havenkolk van Blokzijl. Het was een vroeg ontvangst in Blokzijl en voor een aantal tourvrienden betekende dit op tijd uit de veren. Na het ontvangst in de serre met uitzicht op de pittoreske haven werd gestart met koffie en echte Blokzijler brokken. De dag werd geopend door voorzitter Richard Francke.

Het welkom was extra gericht aan de nieuwe tourvriend Henk Slump alsook aan de vertegenwoordigers van onze trouwe sponsoren. Patricia Tieman was voor het eerst aanwezig als afgevaardigde van sponsor Signature Foods. We hebben kunnen constateren dat zij in het bezit is van het nodige fietstalent en een bijzonder mooie racefiets. 

Na het welkom, was het woord aan speciale gast en voormalig profwielrenner; Roelof Groen. Hij is voorzitter van de Overijsselse 200km Meren schaatstocht (voorheen de Evert van Benthem tocht) en voormalig horecamanager, dé ideale gastheer om deze dag bij het peloton te hebben. Roelof, woonachtig in het nabijgelegen Giethoorn, nam ons mee in de wereld van de profkoers en bleek zich te ontpoppen als de ideale gids tijdens de tocht.

Peter Bos, al tweemaal onze begeleider tijdens de zomertours en woonachtig in Blokzijl, had een prachtige route van 60km uitgezet in het Nationale park de Weerribben en Wieden. Alle bijzondere elementen van dit gebied kwamen terug in de tocht, inclusief een idyllische overvaart met een fietspontje, hartje wieden.

Even na 10.00 uur was het startschot door Roelof Groen gepland, althans dat was de bedoeling. Na de tour vorig jaar in Doetinchem is ons pistool vermist. Voor de nieuwe materiaalman een blamage, bibberend heeft hij de bekentis gedaan aan de andere leden van het bestuur. Dit wordt vervolgt of iemand wordt vervolgd. We gaan het zien..

Direct na het startsignaal is er een nieuw ‘Tourrecord’ gevestigd door Jan Bas van Aalderen. Een uniek record die waarschijnlijk niet snel verbeterd gaat worden. Jans Bas kuste moeder aarde inclusief fiets,…. 4 centimeter na het startschot.

Nadat de enige echte Bommen Berend in 1672 Blokzijl werd uitgejaagd, nu 350 jaar geleden en zich alleen nog in stad Groningen kon handhaven, was Jan Bas een nieuwe aan Groningen en bommen berend gelieerd persoon die op zijn knieën moest in Blokzijl. Gelukkig zonder letsel.

Ondanks de stevige wind was het peloton mooi op stoom en werden er tijdens de tocht veel verhalen gedeeld en nieuwe connecties gelegd. Er werd genoten van de prachtige natuur met mooie vergezichten. In het plaatsje Nederland werd bovenstaande foto gemaakt. Op zich bijzonder dat dit lukt want bijna permanent worden de plaatsnaam borden geroofd. Ongeacht hoe ze bevestigd worden. Recent is een bord bovenin een lantaarnbaal bevestigd door de gemeente, resulterend in het afslijpen van de gehele lantaarnpaal een week later.

Een tweede stop bij het net drie dagen daarvoor geopende standbeeld van 2-voudig Elfsteden winnaar Evert van Benthem was het ideale moment om van Roelof nog meer mooie verhalen te laten vertellen, over de overigens nog nooit verreden 200km tocht. Geïnspireerd op de Elfstedentocht en in de basis door Evert van Benthem in 1996  en de regionale ijsclubs opgezet. Evert die destijds vlak bij Blokzijl woonde. Al bijna 25 jaar wachten we op de eerste editie. In 1997 leek het in het eerste jaar gelijk raak te zijn. Echter de dooi viel in, een paar uur voor de start in Blokzijl. De tocht mocht niet eerder geschaatst worden omdat deze achteraan in de kalender gepland stond  ‘als nieuwe tocht’. Er moest gewacht worden op de Elfstedentocht, achteraf dus letterlijk een paar uur te laat.

Culinaire lunch
Stipt op tijd arriveert het peloton terug in Blokzijl. Na de finish volgde er voor menig tourlid nog een sprintje, richting bar! In Club Orange, prive gereserveerd voor de tour, vlogen de mooie glazen ‘IJwit’ van de Amsterdamse Brouwerij ‘t IJ als snel over de toog! En fijn als altijd dat Frank Perik, verantwoordelijk voor dit mooie bierproduct, als afgevaardigde van onze gewaardeerde sponsor Duvel zo lang mogelijk controleert of de sfeer en de gezelligheid goed is  aan de bar. Om vervolgens weer als laatste te gaan douchen en op het randje van de tijd aansluit voor de lunch.

Tijdens de culinaire viergangen lunch waar de chefs van het Prins Mauritshuis zich van hun beste kant lieten zien, heeft de voorzitter de tourvrienden bijgepraat over de aankomende jubileumeditie. Veertig jaar Tour Culinair wordt dit najaar dit najaar op het Spaanse feest- en fietseiland Mallorca. Het bestuur heeft recent de zware taak op zich genomen om de routes en het eiland Mallorca te verkennen en bracht tijdens de lunch verslag uit. Kort samengevat; het wordt ‘zwaar’ gezellig.

Voor de personen die nog weinig hoogtemeters in de benen hebben, is het advies om de komende maanden hier en daar nog een heuveltje te pakken. Ook heeft een deel van het peloton de keuze gemaakt om te kiezen voor een fiets met elektrische ondersteuning. Het meest gehoorde probleem bij deze groep elektrische fietsers; lengte en gewicht. Althans de combi is voor een aantal tourleden het probleem. Ze zijn of niet lang genoeg voor hun gewicht of andersom.

Overigens heeft een niet nader bij naam te noemen sponsor beloofd om in aanloop naar de jubileumeditie, 10 kilo lichaamsgewicht in te leveren. We wensen Frank veel succes…

Het gebruik van deze fiets met ondersteuning creëert een nieuwe soort probleem ; ‘led bolletjes stress’. De 4 ledbolletjes die aangeven hoeveel accupower er nog is. Bolletje uit, stress erbij. Dus trainen is geen overbodige luxe en ook nog eens gezond. Het belooft een prachtige editie te worden, net als de zomerklassieker in Lonneker dit jaar.

Tour Culinair 2023 in Groningen
De voorzitter heeft Roelof Groen en Peter Bos in het zonnetje gezet en zij kregen beiden een mooi ‘Blokzijler pakket’ als dank voor inzet en aanwezigheid bij deze VJK. Ook werd bekend gemaakt dat de Tour Culinair in 2023 verreden zal worden in en om de stad Groningen. Het regiocomité bestaat volgend jaar uit Jan Bas van Aalderen en Mail van Heerd en staat gepland van 17 tot en met 20 juni 2023. Zet de data alvast in de agenda. Om 16.00 uur werd de dag afgrond en keerden de Tourleden weer huiswaarts.

Afscheid Ton Lenting
Het bestuur van de tour had nog een belangrijke activiteit gepland op deze dag. Nummer één, Ton Lenting, de nestor van de Tour was inmiddels ook in de regio gespot, samen met zijn lieve vrouw Mieke. Zij waren beiden al keurig ingecheckt in Hotel het Voorhuys te Emmeloord. Om zich goed voor te bereiden op deze avond had Ton de middagtocht in Blokzijl aan zich voorbij laten gaan, daar hij alle energie nodig zou hebben om het definitieve afscheid van het bestuur van de Tour te verwerken.

Ook de geblesseerde secretaris Rik Husken uit Heeze was aanwezig in Emmeloord. Voorgereden door zijn lieftallige echtgenoot Nicole. Rik is nog niet hersteld van de nare val van zijn racefiets eerder dit jaar, maar hoopt in Lonneker weer deel te kunnen nemen aan de tour. Mooi was het wel om te zien dat Rik, ondanks dat zijn pols zwaar in het gips zat en hij niet kon rijden, hij wel gewoon bier en wijn kon drinken met deze geblesseerde arm. Een revalidatie met een visie, draaibewegingen met de pols maken. Ook het eten lukte hem, ondanks dat de overige bestuursleden al klaar zaten hem te voeren.

De avond in het Voorhuys was prachtig en fijn. Onder het genot van wederom een heerlijk diner en een goed glas wijn werd de voormalig voorzitter, ook wel bekend van ‘de nacht van Lenting’, bedankt voor zijn jarenlange tomeloze inzet voor de tour alsook de hele branche. Het motiverende van Ton als voorzitter is jarenlang de basis geweest voor het succes van deze Tour Culinair. Natuurlijk blijft Ton nog wel lid van het peloton en zullen we hem de komende edities vaak nog zien!

Met menig anekdote werd de avond afgesloten aan de hotelbar van Twan om daarna richting de sfeervolle hotelkamers te vetrekken en te genieten van een welverdiende nachtrust.

Ton en Mieke bedankt voor al jullie inzet en namens alle leden van Tour Culinair nog een mooie tijd gewenst!

 

Poseren voor Nederland

Fietspontje de Jonen

Culinaire lunch

Ton Lenting


De Hel van Sprakel – genieten in Twente
27jun

De Hel van Sprakel – genieten in Twente

Een prachtige rit door het Twentse en Duitse land tijdens de ‘Hel van Sprakel’. Tourvrienden Mirco Bergink en Bert Vossebeld hadden een...

Afzien en genieten op Mallorca
12apr

Afzien en genieten op Mallorca

Mallorca - maart 2022 BAM! Klok vanwege zomertijd een uurtje vooruit, dus nog een wat korter nachtje. Eind maart vlogen wij (Twan, Alko,...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen

Onze sponsoren