Tussen coulisselandschap en culinaire verrassingen
Het was warm, het was mooi, het was Twente. Van zaterdag 28 juni tot en met dinsdag 1 juli vond een zonovergoten editie van Tour Culinair plaats in het oosten van het land. Met het charmante Droste’s Herberg als uitvalsbasis, fietsten zo’n dertig horecaondernemers uit heel Nederland door het glooiende landschap van Twente én net over de grens in Duitsland. Vier dagen vol gastvrijheid, gastronomie en goede gesprekken. Of zoals een deelnemer het zei: “Dit is precies waarom ik lid ben van Tour Culinair.”
Fietsen, verbinden en genieten
Elke dag begon met koffie, een stevig ontbijt en veel zin. Daarna stapte het peloton op de fiets voor routes van ongeveer 120 kilometer – langs slingerende wegen, boerderijen, oude dorpen en bossen. Twente liet zich van haar mooiste kant zien. Onderweg waren er diverse culinaire stops, zorgvuldig geselecteerd vanwege hun kwaliteit, gastvrijheid en verhalen.
We werden onder meer warm ontvangen bij Pelle’s in Deurningen, De Mahle Mühle in het Duitse Lage, en op het terras van Landgoed de Wilmersberg. Overal stond iets verrassends klaar – van een zomers gerecht tot een goed glas wijn – en altijd een gastvrije ondernemer met een mooi verhaal.
Een diner tussen de druiven
Het absolute hoogtepunt was het diner op maandagavond in de wijngaard De Mandjesberg in Langeveen. Tussen de ranken, onder de ondergaande zon, serveerde de brigade van restaurant Dorset (Alliance Gastronomique) een viergangenmenu om stil van te worden. Chef Willem Dankers liet zien hoe Twentse producten kunnen schitteren op topniveau – puur, verfijnd en met een glimlach.
Tijdens het diner werd ook de Klasbak Trofee 2024 uitgereikt aan Leonie Hulselmans en Nicky Lucien van lunchroom Frank & Charlie in Enschede. Een gewaagde, vernieuwende zaak in het hart van de stad, waar ze tegen de stroom in bleven geloven in hun visie. Het resultaat? Iedere dag vol, rijen voor de deur en een plek die inmiddels stevig verankerd is in de lokale gemeenschap. Een terecht applausmoment.
Vooruitkijken naar Toscane
Het bestuur van Tour Culinair kondigde aan dat volgend jaar een bijzondere mijlpaal op de agenda staat: de 100e activiteit van de club. En die wordt gevierd in stijl, met een meerdaagse tocht door Toscane. Fietsen tussen cipressen, proeven van de Italiaanse keuken, en – zoals altijd – samen genieten van het vak en van elkaar.
Toch viel ook vaak de opmerking: “Waarom zouden we eigenlijk verder gaan? Dit weekend in Twente was van het allerhoogste niveau.” En dat was het. Dankzij de regio, de ondernemers, en vooral de mensen die Tour Culinair maken tot wat het is.
Meedoen?
Ben jij horecaondernemer of eindverantwoordelijk in de hospitalitybranche en houd je van fietsen, gastronomie en gelijkgestemden ontmoeten? Dan is Tour Culinair misschien ook iets voor jou. De volgende activiteit is op zondag 6 oktober, op Landgoed Groot Warnsborn in Arnhem.
Meer weten of iemand aandragen? Kijk op www.tourculinair.nl of mail naar secretaris@tourculinair.nl.

Genieten tussen de wijnranken
Reacties
Log in om de reacties te lezen en te plaatsen