Blogs

Er gaat niets boven Groningen

  • Vereniging
  • 4 minuten (880 woorden)

Van 17 tot en met 20 juni 2023 organiseerde horecanetwerk Tour Culinair haar 41-ste editie in Groningen en Drenthe. Het evenement stond in het teken van bezoeken aan inspirerende horecaconcepten in beide provincies, gecombineerd met twee mooie fietsritten van ieder +/- 120 kilometer en een sprintrondje met de tandem op Schiermonnikoog. Tijdens het slotdiner werd onderwijsdirecteur Gerda Dekker verrast met de klasbaktrofee.Na de jubileumeditie van 2022 op het Spaanse eiland Mallorca, heeft het regiocomité bestaande uit Maik van Heerd, Egbert Brinks, Alko Tolner en Roy Spekhorst, alles in het werk gesteld om ook deze editie onvergetelijk te maken. De fietstochten werden gecombineerd met bezoeken aan onder meer het brouwerijhotel Parkzicht in Veendam, een barbecue en Tour Culinair quiz bij café de Toeter in Groningen, een boottocht naar Schiermonnikoog inclusief kort bezoek aan Hotel Graaf Bernstorff, een culinaire 5-gangen lunch aan boord van de Dolfijn perfect verzorgd door Restaurant Voila, een ijsstop bij Garnwerd aan Zee en het slotdiner bij restaurant het Pomphuis in Groningen.

NH Hotel Groningen was het hele weekend onze uitvalsbasis. General Manager en sinds deze editie ook Tourvriend Ebgert Brinks zorgde ervoor dat het ons, tijdens het verblijf, aan niets ontbrak. Met zijn vriendelijke medewerkers werden wij op zaterdag gastvrij onthaald. Alle deelnemers werden om 20.30 uur verwacht in de Tour Culinair Skybar op de tiende etage van het hotel. Met de stad Groningen aan onze voeten werd er een toost uitgebracht op het weerzien met bekende en minder bekende tourvrienden. Mede dankzij een koud glas IJwit of Vedett, haring en bittergarnituur zat de sfeer er al snel in. Rond 00.00 uur ging iedereen richting de kamer. Op zondag om 8.30 uur vertrok het peloton, na een uitgebreid ontbijt, richting Drenthe. Na bijna 30 kilometer op de teller stond de koffie en het gebak klaar bij Café Hingstman in Zeijen. De koers vervolgde zich in de richting van Veendam, hier stond Appie Weij van Brouwhotel Parkzicht ons al op te wachten. Het bosrijke plein voor zijn brouwhotel bood een schaduwrijke plek voor een heerlijke pastalunch en een proefglas pilsner van het eigen gebrouwen Bogdike. Even leek het of wij weer terug waren op het centrale pleintje in het dorp Petra op het Spaanse eiland Mallorca. Na een gastvrije rondleiding en het bijvullen van de bidons ging de club verder naar de laatste stop van de dag in Onnen. Direct na de rit door Drenthe werd iedereen verwacht in de Skybar van het hotel. Hier stonden de bekende bieren en haring weer klaar om te toosten op de goede afloop van dag 1. Het avondprogramma stond in het teken van een informele barbeque aan de Groningse grachten bij Café de Toeter. Later op de avond werd hier de Tour Culinair kennis getest met het bekende 'petje op / petje af' spel. Deze quiz werd glansrijk gewonnen door voormalig TC voorzitter Ton Lenting. De meeste tourvrienden gingen vervolgens vermoeid richting het hotel. Een enkeling kon het niet laten om toch nog even het nachtleven in te duiken.

Maandag 21 juni werd het startschot gegeven door Gerda Dekker, onze hoofdgast tijdens het slotdiner. Om stipt 8.30 uur reed het TC peloton door de straten van Groningen in de richting van Lauwersoog. Met flinke wind tegen en enkele regendruppels was het die ochtend afzien door de kale polders van Groningen. Eenmaal aangekomen in Lauwersoog kregen alle deelnemers een 'TC Hoodie' uitgereikt. Die bleek goed van pas te komen, de tocht werd namelijk per boot voortgezet. Gezien de wind en nog wat regen bood de warme trui enige bescherming aan dek van de M.P.S. de Dolfijn. Hier stond de dampende koffie en het vers bereide gebak al klaar in de warme kombuis. Na ongeveer een uur varen, kon iedereen op Schiermonnikoog genieten van een kort, maar snel rondje op de tandem. De voorrijder en de fotograaf (beiden op een normale fiets) waren al snel uit beeld. Na een kort fotomoment bij de vuurtoren én de Monnik van Schie werd getoost met een kobbeslokje, de lokale drank van Schiermonnikoog. Terug aan boord stonden chef Hans en zijn souschef klaar om iedereen met champagne te verwelkomen. Nadat de Dolfijn koers zette richting Lauwersoog werden er vijf oogstrelende gerechten met louter lokale ingredienten geserveerd. Op de terugweg werd nog genoten van een ijscoupe bij Garnwerd aan Zee. Bij het hotel aangekomen was er nog een korte tijd over voor de inmiddels bekende dagafsluiter bestaande uit IJwit of Vedett met bittergarnituur. Na het opfrissen lag de sloep van Café de Toeter ons op te wachten met aan boord een keur aan verfrissende dranken. Hij bracht ons vervolgens naar onze eindbestemming Restaurant het Pomphuis. Hier serveerde het team de tourvrienden op een culinair slotdiner bestaande uit vijf gangen en bijpassende wijnen. Tijdens dit diner werd Gerda Dekker van Hotelschool Noorderpoort in het zonnetje gezet. Zij ontving de klasbakaward uit handen van Jan Bas van Aalderen en voorzitter Richard Francke. Onder luid applaus werden de leden van het regiocomité bedankt voor de uitstekende organisatie. Na de lovende woorden, het heerlijke diner en de goede gesprekken, ging het hele gezelschap richting het centrum van Groningen. Hier werd uitgebreid teruggeblikt op deze ander memorabele herinneringen die in de afgelopen 41 jaar met elkaar zijn gemaakt. Op naar nog vele mooie nieuwe Tour edities.  

Chefs aan boord van de Dolfijn

Alle hoodies verzamelen

Met de Monnik van Schie op de foto


Mallorca in dichtvorm
12okt

Mallorca in dichtvorm

Tour Culinair 40 jaar Mallorca…ik was daar… Met meer dan 30 mooie mensen…die allen vertrouwden op een mooi weekend samenzijn…40 jaar...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen

Onze sponsoren