Tour Culinair

Tour Culinair is een informeel, sportief netwerk van ondernemers, bestuurders, journalisten en andere beslissers uit horeca, toerisme en recreatie. Belangrijkste doel is om in een prettige sfeer relaties op te bouwen en te onderhouden. In het peloton ontmoeten vertegenwoordigers van organisaties, samenwerkingsverbanden, overheden, media en andere betrokken instanties elkaar.

De Tour is voor het eerst verreden op 10 juni 1982. Negen maanden (!) later volgde de
geboorte van de Stichting Tour Culinair, op 11 maart 1983 De stichting organiseert jaarlijks minimaal één Voorjaarsklassieker en de Tour Culinair. Bij de Voorjaarsklassieker, op een zondag in april, rijden we een toertocht van circa 60 km en sluiten af met een culinaire lunch.

De Tour Culinair vindt plaats in juni, elk jaar in een andere regio van het land. We fietsen
minimaal twee dagen: zondag en maandag. We starten met een get-together-borrel op
zaterdagavond, genieten op maandagavond van een culinair slotdiner en eindigen met een
ontbijt op dinsdagmorgen. Tijdens de Tour Culinair rijden we toertochten van 100-125 km per dag met een gemiddelde van 25 km/uur. Onderdelen met een competitie-element of ludieke klassementen verhogen het fietsplezier. Bij jubilea of speciale jaartallen kent het programma een derde fietsdag.

In oktober wordt de Karel de Vos Classic verreden, de Najaarsklassieker die sinds 2013 is vernoemd naar ons erelid.

Tijdens de Tour Culinair maakt het peloton promotie voor horeca, toerisme en recreatie.

Met prijsuitreikingen, opvallende acties en een cheque voor het goede doel proberen we voor nieuwswaardige momenten te zorgen, die tot aandacht in de (vak)media leiden.

In de jaren 2009 t/m 2011 heeft de stichting ieder jaar een Tour Culinair HorecaHeld benoemd. Hiermee speelt het peloton in op de campagne HorecaHelden van SVH, die het belang van goed personeelsbeleid onder de aandacht brengt. Een HorecaHeld is een voorbeeld voor anderen, die inspireert en motiveert om met passie te werken in de horeca. Ze besteden veel aandacht aan begeleiden, motiveren en trainen van het personeel.

In vervolg op de Tour Culinair Horecaheld is in 2012 in overleg met SVH besloten een nieuwe onderscheiding in het leven te roepen, de Klasbaktrofee (de term klasbak komt voort uit het wielrennen en betekent "goede, slimme wielrenner"). Elk jaar wordt in de regio waar de Tour Culinair verreden wordt, aan een ondernemer die het meest voldoet aan de "klasbakcriteria" de trofee uitgereikt. Deze criteria zijn: is een voorbeeld voor zijn medewerkers en collega’s, houdt zich bezig met vakbekwaamheid, en onderscheidt zich duidelijk van andere ondernemers.

De prijs bestaat uit een kunstwerk en een cheque van €1.000, te besteden aan trainingen/cursussen voor de medewerkers.

Recente berichten