Verjongd prof-peloton koerst door Achterhoek

Onder een werkelijk stralende zon koerste het sterk verjongde peloton van de Tour Culinair op zondag 22 april door de prachtige Achterhoek en een stukje Duitsland. Veertig professionals uit horeca en toerisme legden zo’n 60 kilometer af, onderweg wachtte hen een geweldige verrassing.

Op deze mooie zondag in april vond de traditionele opening van het Tour Culinair-seizoen plaats bij één van de locaties van het Achterhoekse imperium van de familie Gesthuizen: partycentrum Plok in Didam. Een voor een arriveerden de renners uit het hele land en parkeerden zij hun befietsdragerde voitures op de enorme parking van Plok. De helft van het Achterhoekse asfalt ligt in Didam. Onder het genot van de traditionele Buscaglione-espresso kletsten de horeca-profs bij, na een lange en voor sommigen te lange fietsloze winter.

Heuglijk was dat zich op deze zonovergoten zondag een aantal nieuwe gezichten bij het peloton voegden, te weten:

Alain Schepers - Bierista.nl
Berend Schans - VNPF
Erik de Mönnink - De Swarte Ruijter
Erik Ginjaar - Postillion Hotels
Martin Matser - Van der Valk

Een ander nieuw gezicht was Wiebe de Vries, zoon van Lammert en Sjoukje en de kersverse directeur van het beroemde hotel De Wereld in Wageningen dat in het najaar door de familie op de kop werd getikt.

Na het verwelkomen van de nieuwe en oude gezichten door Tour-voorzitter Ton Lenting, vond om 10 uur exact het denkbeeldige startschot plaats en vertrok de meute oostwaarts. De tocht ging over dijken, langs weilanden en sloten, en over een heuse Duitse berg: de beroemde berg van Elten. Bovenop deze mythische berg wachtte het peloton een geweldige verrassing, namelijk het in aanbouw zijnde hotel Hoch Elten van de familie Gesthuizen. Dit voormalige kurhotel wordt door de familie in al zijn glorie hersteld. Het hotel ligt bovenop de stuwwal van Elten en het op het zuiden gerichte terras biedt een schitterend uitzicht over de overs van de Rijn. Bij goed weer reikt het zicht tot aan Nijmegen. Hoewel er nog het een en ander aan moet gebeuren, is de planning dat het in het voorjaar van 2019 de deuren opent.

Na de uitleg van Frank Gesthuizen over dit bijzondere project, een verkwikkende espresso en een stuk gebak, vertrok het peloton weer richting Nederland. Terwijl de zon weerkaatste in de Rijn, beleefden de pedaleurs een onvergetelijke klassieker. Die werd traditioneel afgesloten met bier, bitterballen, een toespraak van de voorzitter en een verfrissende douche in de sfeervolle loungeruimte beneden het complex. De voortreffelijke lunch met passende wijn was wederom TC-waardig.