Tour Culinair sloopt de Zeeuwse kasseien

Afgelopen weekend 25 en 26 juni raasde het peloton van de Tour Culinair door Zeeuws-Vlaanderen. Onder ideale weersomstandigheden fietsen de 40 kopstukken uit horeca en toerisme zo’n 250 kilometer over de Zeeuwse wegen.

De 36e editie van de Tour Culinair startte in Terneuzen. Uitvalsbasis was het Hampshire City Hotel. Op zondagochtend 25 juni werden de renners klokslag half negen weggeschoten door niemand minder dan Jan Lonink, de burgemeester van Terneuzen. De route voerde de renners onder andere door de Hedwige Polder en naar het spookdorp Doel, ooit ontruimd voor de uitbreiding van de Antwerpse haven.

De lunch bij de Petrus en Paulus Hoeve werd vergezeld door de kwaliteitswijnen van Wijnhandel Herman, misschien wel de beste wijnleverancier van Nederland. ’s Avonds werd er gebarbecued in Paal bij ’t Schor van Danny en Christien Buysrogge, in 2016 KHN ondernemers van het jaar van Zeeland. Terwijl de zon wegzonk in de Westerschelde, beleefden de pedaleurs een onvergetelijke avondetappe.

Een dag later stond er al na 20 kilometer koers een heuse tijdrit op het programma. Voor de pedaleurs uit de horeca was door het regio comité een moorddadige strook van 2 kilometer uitgerold over de kasseien van de Smokkelweg, op de desolate grens tussen Nederland en België. Het werd een slagveld. De heroïsche rit werd gewonnen door nieuw lid en sponsor Bert Vossebeld, de ‘Baldato van Almelo’. Net als in de echte kasseienklassieker ontving de winnaar een kassei. Dat gebeurde tijdens een historische lunch op het strand bij tweesterrenrestaurant de Kromme Watergang. Het traditionele slotdiner op maandagavond vond dit keer plaats bij het gerenommeerde Oosterse restaurant Moy Fa in Axel.