Karel de Vos Classic 2017

Op 1 Oktober ging de Karel de Vos Classic van start met als traditioneel vetrekpunt landgoed Groot Warnsborn in Arnhem. Het was de vijfde keer dat KdV-classic werd verreden, de najaarsklassieker van de Tour Culinair die de naam draagt van ons erelid Karel de Vos.

Vanaf 09.30 uur verzamelde het Tour-peloton zich op deze mooie locatie van Lammert en Sjoukje de Vries. Tourvrienden, partners, sponsors en introducees genoten van een heerlijke kop koffie van sponsor Buscaglione, mét appelgebak en slagroom. Want voor zo’n klassieker moet je goed stapelen. Het prachtige weer – schijnt de zon weleens niet in Arnhem – zorgde voor een bijna vlekkeloze tocht, het materiële malheur bleef beperkt tot 1 weigerachtig klikpedaal en 1 leegloper. Dat is weleens anders geweest. Het peloton volgde het spoor van de Liberation Route, de tocht van de geallieerden in 1944/45 die de bevrijding moesten brengen. Zo reed het wielerpeloton over de John Frost brug en langs de velden waar de para’s in ’44 werden gedropt. Tevens was er op precies het goede moment een korte champagnestop bij het eigen wijndomein van Groot Warnsborn.

Bij terugkomst genoot iedereen in de najaarszon van Karels traditionele bier en bitterballen, Na een snelle opfrisbeurt onder de douche, was het tijd voor het laatste hoogtepunt van deze dag. Een fantastische lunch, een culinair hoogstandje van de brigade van Groot Warnsborn. Tijdens de lunch nam voorzitter Ton Lenting met hartverwarmende woorden afscheid van onze eigen veteranen: vijf Tourvrienden waaronder enkele boegbeelden, namelijk Hermannus Stegeman, Peter-Paul van der Kaaij, Cees Wiltschut, Luit Ezinga en Paul Udo. De laatste drie behoren tot de boegbeelden van de Tour en hebben een enorme staat van dienst in het bestuur en in de organisatie van de Tour. Zo organiseerde Luit Ezinga de memorabele lustrumtour naar de Champagnestreek. Paul Udo werd – bij hoge uitzondering - benoemd tot Lid van Verdienste en kreeg de bijbehorende unieke oorkonde uitgereikt. Udo - ook wel 'Nr. 1' en op de fiets herkenbaar aan zijn stijlvolle witte shawl - verreed 36 Tours en is de enige Tourvriend die er vanaf het eerste begin bij was. Met het afscheid van deze kopmannen is de gemiddelde leeftijd van het peloton plots fors gedaald. Hopelijk beseft de jeugd in welke voet/wielsporen ze treedt.